Po dveh letih spet nekaj pišem. Ne zato, ker bi hotel, ampak zato ker enostavno ne morem bit tiho. Že zdaj povem, da ta zapis ne bo vesel, ti ne bo povzdvigoval duha in ne ti ne bo priklical nasmeška na obraz. A upam pa, da ti bo dal za mislit.

Naj začnem z osnovno informacijo, iz katere se je razvil ta zapis. Star sem 29 let in nekaj mescev. Ravno dovolj, da sem teoretično doživel Jugoslavijo, njen razpad, 10-dnevno vojno za osamosvojitev in nato rojstvo mlade samostojne parlamentarne demokratične Republike Slovenije. V praksi pa tega nisem doživel, ker se ne spomnim, kako so me nesli v zaklonišča, ko so zapele sirene, se tudi ne spomnim tistih brezimenih vrednostnih bonov, ki smo jih imeli kot vmesno valuto pred izdajo tolarjev, in še manj se spomnim, kako so bile slovenske sanje dovoljene, kajti jutri je bil nov dan. Mogoče pa mi je vseeno, kot dojenčku, v malih možganih ostala vtisnjena neka podzavestna slika o vseh teh prizorih in dogodkih. Ker danes se v centru Ljubljane nisem moral otresti občutka, da sem take prizore že nekoč videl, slišal, doživel. Ali pa sem enostavno gledal preveč dokumentarnih filmov o 2. svetovni vojni in ponotranjil tiste prizore med leti 1933 in 1945, ko so se ustvarjale nov države, črtale nove meje in ljudstvo delilo kot govedo, ker drugega za naciste, fašiste in komuniste tudi niso bili. Kdo bi vedel.

Naj nadaljujem, ker sem malo zašel z glavne teme. V centru Ljubljane sem se danes okoli 20:00 znašel po naključju, ko hotel po službi s kolesom po Slovenski cesti center samo prečit. Pa sem se ustavil. No ne, lažem, nisem se sam ustavil. Ustavili so me. Če me ne bi ustavili, bi me pa ustavila jeklena ograja. Tako da še dobro, da so me ustavili, preden je bilo zame prepozno, ker roko na srce, nisem nosil čelade. Dejansko ne bi bilo slabo, če bi se tudi oni ustavili in pogledali sami sebe, preden bo prepozno, čeprav nosijo čelade, ščite, jopiče, na kratko, oklepe.

Res je, da zanalašč ne uporabljam besede policisti, ker so oni samo izvršilni organ, ki mu je bilo naročeno varovanje neke ograje in preprečevanje sodržavljanom vstop v ograjeno območje. Fizično so me že ustavili policisti, v resnici pa me je ustavila trenutna koalicija in politiki, ki sedijo na njenih položajih. Policisti so vsem potrpežljivo obrazložili, da je proslava, da se znotraj ograje nahajajo varovane osebe in da lahko vstopijo v varovan krog ograje samo povabljene osebe, da pa tudi ne vedo točno, kje vse ograja poteka. Mi, ki stojimo na drugi strani ograje, nismo vabljeni. Nismo vabljeni na proslavo dneva državnosti Republike Slovenije. Državljani Republike Slovenije nismo vabljeni na proslavo, ki za vse državljane slavi dan, ko se je zedinjena Slovenija osamosvojila in vstopila na lastno pot brez spon zgodovine in ideologije. Razlog? Ker nismo vabljeni, ker nismo izbrani.

Prvič v zgodovini samostojne Republike Slovenije se je zgodilo to, da se je nek javen prostor v tako veliki meri ogradilo, na ograje postavilo zelo množično in krepko opremljeno policijo in preprečilo dostop do velikega dela glavnega mesta Ljubljane lastnim državljanom. Čakaj, na nekaj me to spominja. Ljubljana, nadzor, okupacija, žica… Ah ja, saj res, okupacija in ograditev glavnega mesta Slovenije s strani fašističnega okupatorja med 2. svetovno vojno (za potek glej sliko spodaj). Še sedaj se maja spominjamo časa, ko smo bili Slovenci ograjeni in zaprti s strani okupatorja v lastno mesto. Sedaj je obratno, zaprti smo ven iz lastne države, pa vendar je zelo veliko vzporednic. Imamo ograjo, imamo nadzor, imamo okupacijo in imamo seveda fašiste.

Pot ob žici
Potek žice okoli Ljubljane, ko je bila Ljubljana zadnjič okupirana in zaprta

Danes tako nismo bili priča proslavi dneva državnosti Republike Slovenije. Bili smo priča proslavi osamosvojitve nove fašistične Republike Slovenije (FRS), ki ga je organizirala Vlada FRS za njene državljane, člane Vlade FRS, in povabljene osebe, nove državljane FRS. Državo v državi, v katero imajo vstop samo izbrani državljani RS, to je državljani FRS, katere meje pa vseeno varuje policija RS, ki jo plačujemo navadni državljani RS, in katera ima ozemlje, čeprav ne mednarodno priznano, v osrčju RS. No, mogoče pa je Orban to ozemlje že priznal, pa tega zgolj ne vemo. Prav tako so državljani FRS istočasno tudi državljani RS in ji, ne boste verjeli, tudi vladajo. Hkrati pa vladajo tudi sami sebi v FRS. Se pravi dvojna vladavina. Pa da ne bo zmede, prilagam prvi zemljevid fašistične Republike Slovenije, ki se nahaja znotraj Republike Slovenije.

Prvi zemljevid FRS.png
Prvi neuraden zemljevid fašistične Republike Slovenije

Obenem svetujem vladi, da ob naslednji zasebni FRS proslavi policistom preda kopije tega zemljevida, da bodo vsaj vedeli, kje je meja, ki jo varujejo, in kam svojih sodržavljanov RS ne smejo spustiti. No mogoče jih bodo pa natisnili še za vojsko, kdo bi vedel.

Prav tako se spodobi dati nekaj osnovnih podatkov o najnovejši samostojni državi na svetu, fašistični Republiki Sloveniji.

Število državljanov: 64 *

Površina: 0,1687 km2

Dolžina meje: 2,02 km

Dosmrtni vladar: Janez Janša

* Šteti so predsednik FRS, ministri FRS, poslanci strank SDS, SMC, Nsi, DeSUS. Seznama ostalih vabljeni izbrancev nimam, pozivam pa vse, da se mi kar se da hitro javijo, da bodo evidence popolne. Itak razumete, fašisti imate radi evidence o ljudeh.

 

Najbrž si mislite, da pretiravam. No mogoče res pretiravam, a dejstvo je, da smo bili državljani RS zaprti iz javnega dela v osrčju lastne države. Vladajoči so uporabili vsa sredstva, da so nam onemogočili skupaj z njimi praznovati dan, ko naj bi se vsi spominjali, kako združeni smo in kako lahko združeni dosežemo vse. Ta korak je sedaj storjen, povratka ni. Vlada sedaj dobro ve, da si to lahko privošči in si bo najbrž v bližnji prihodnosti take ali podobne fašistične prijeme tudi privoščila. Ali so to res ljudje, za katere bi hoteli, da nam vladajo? So to ljudje, ki so vredni našega spoštovanja? Bi se kdo od vas res boril za te ljudi? Bi se oni borili za nas, zate?

Vedno se vprašaj, kdo je tvojega spoštovanja vreden. Stoj s tistimi, ki so dobri do soljudi in ki delajo za dobro vseh nas, tudi če tega nismo vredni in za to ne vemo, ki so tvojega spoštovanja vredni. To so ljudje, s katerimi stoj in se bori za pravice, za katere so se borili ob osamosvojitvi Republike Slovenije. Bori se po svojih zmožnostih, bori se za pravico, bori se za svobodo, bori se proti okupaciji lastne države, bori se za soljudi, bori se konec koncev tudi zase. Kajti če misliš, da si varen v množici ljudi, ki stojijo ob strani in so tiho s sklonjenimi glavami, bi si moral še enkrat dobro pogledat vse tiste dokumentarne filme, ki opisujejo obdobje pred in med 2. svetovno vojno, da vidiš, kaj se je s takimi ljudmi na koncu zgodilo.

 

Navadno zapis zaključim z željo, da ostanete radovedni. Tokrat si to še vedno želim, ampak veliko bolj primerno se mi zdi ta zapis zaključiti z drugo željo.

Smrt fašizmu, svoboda slovenskemu narodu!