Hočemo ali nočemo (najbrž bolj slednje), epidemija koronavirusa je še vedno v Sloveniji in z njo smo tu tudi mi, naši pohodni čevlji, varovalni pasovi in samovarovalni kompleti. Lahko se tolažimo izključno s tem, da je v visokogorju trenutno še veliko snega in so zato obiski možni izključno s polno zimsko opremo. A to ne pomeni, da ne obstajajo druge, nižjeležeče opcije, ki ponujajo super feratarske izzive!

Točno z upanjem na take izzive sem pričakal april. A april nas je seveda vse “presenetil” z aprilskim vremenom. Pa je šla oprema za ferate nazaj v omaro. A če ne grem na ferate, si jih lahko vsaj splaniram, ne? In tako sem zopet prelistal biblijo slovenskih ferat in zavarovanih poti “Zavarovane plezalne poti” od Andreja Mašera in pogooglal, kakšne so opcije na Hrvaškem, v Bosni, bližnji Avstriji in bližnji Italiji (Madžarske iz geografskih razlogov nisem niti pogledal). Hitro sem ugotovil, da zemljevida, kjer bi bile prikazane vse ferate in zavarovane poti v naši bližnji okolici in bi mi lahko pomagal pri planiranju domačega ali čezmejnega feratarskega izleta ali dopusta, enostavno ni. So sicer neki borni opisi in dva zemljevida s parimi označenimi točkami, ampak to ni to.

Ja če takega zemljevida ni, si ga bom pa ustvaril sam! In sem tudi ga:

Zemljevid ferat in zavarovanih poti v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH in bližnjih pokrajinah Avstrije in Italije.

Vsaka točka je definirana kot:
- Ferata: športna pot, ki je od začetka do konca zavarovana z jeklenicami in opremljena z drugimi pomagali, ki omogočajo varovanje na celotni poti.
- Zavarovana (planinska) pot: pot, ki je zavarovana na mestih, kjer je to potrebno za lažje in varnejše napredovanje.

Zaprte poti so označene s klicajem, odprte s karabinom.

Težavnosti so označene z barvami:
A - rumena
A/B - rjava
B - zelena
B/C - turkizna
C - modra
C/D - vijola
D - oranžna
D/E - rdeča
E - oker

Za vse komentarje ali popravke pišite na cesnik.jure@gmail.com in mi sporočite, kaj bi popravili in zakaj. Bom poskusil smiselno upoštevati.

Zemljevid je nastal preko prvomajskih praznikov in je zahteval kar nekaj brskanja in urejanja z moje strani, da je sedaj uporabniku prijazen in pripravljen na splošno uporabo. Definitivno nisem tako izkušen gornik, da bi zemljevid nastal na podlagi mojih izkušenj, zato za več informacij glej poglavje o virih.

Ne bom dodatno dolgovezil, saj je glavna poanta te objave zgoraj, rad pa bi vseeno izpostavil še nekaj zadev glede zemljevida in točk na njem:

  • Ime točke označuje: IME CILJA – KATEGORIJA IN IME POTI – TEŽAVNOST
  • Vsaka točka ima povezavo do strani z opisom (zemljevidom, skico), zato dodatnih opisov na točkah ni.
  • Pri veliki večini je označen cilj ferate ali poti in ne njeno izhodišče. V primerih, kjer se več poti konča na istem ali podobnem cilju, so točke razporejene glede na potek poti oz. pristop ali izhodišče ture, zato so lokacije bolj informativne narave.
  • Težavnosti so povzete po literaturi ali po opisih v povezavah. Kjer sem našel več različnih ocen, sem vedno vključil višjo oceno, da smo na varni strani.
  • Če so poti uradno zaprte, so na zemljevidu označene kot zaprte. Me ne zanima, če ste jo vi prejšnji vikend “brez problemov dali čez” in da “ziheraši vedno samo nekaj paničarimo”. Pot je zaprta z razlogom, če pa vi ocenjujete, da ste jo sposobni preplezati, vas ustavit itak ne morem. Upam samo, da ne boste dodatna črtica v letos že konkretno visokih številkah GRZS-ja.

Vsekakor moram izpostaviti, da še tako dobri opisi, opozorila, slike, zemljevidi in skice ne nadomestijo dobre psihofizične pripravljenosti, primerne opreme in predvsem treznega premisleka o smiselnosti hoje v hribe ali gore, ki vključuje trenutno vreme, vaše počutje in potrebno opremo. Gora bo naslednje leto še vedno tam in vedno se lahko kasneje vrnete nazaj in osvojite njen vrh. Sam sem se že večkrat na sredi poti obrnil in te odločitve kasneje nisem nikoli obžaloval.

Glede virov

Največji vir in tudi izvor ideje je predstavljala do sedaj popolnoma razprodana 4. izdaja “Zavarovane plezalne poti”. Še pred enim mescem nisi na bolhi našel niti ene rabljene verzije, kaj šele nove v knjigarni, začetek maja pa je Sidarta izdala 5. izdajo, ki je na voljo na njihovi spletni trgovini in najbrž v vseh boljše založenih knjigarnah in trgovinah s plezalno in gorniško opremo. Kljub zemljevidu in opisom na linkih, še vedno toplo priporočam, da jo kupite, ker je knjiga res dobro napisana in vas bo še bolj motivirala, da se odpravite kam na ferato:

Vir: https://sidarta.si/izdelek/zavarovane-plezalne-poti-ferate/

Poleg tega glavnega vira sem uporabljal predvsem:

Osebno moram reči, da se mi način predstavitve na bergsteigen.com zdi izjemno uporaben (zemljevid, skice ferat s sektorji in GPS sledi), njihovi podatki pa so zanesljivi. Stran hribi.net je neverjetna zakladnica večinoma dobrih opisov poti. PZS stran pa daje ažurne in KLJUČNE informacije, da se ne spravimo v nevarnost po nepotrebnem. Vsekakor se dajte informirat na čim več različnih mestih, preden se podate v ferate, in poskrbite, da imate res vso potrebno opremo s seboj (pohodniško in varovalno). Če se s feratami še niste nikoli srečali, poskrbite naprej za svoje znanje v začetniških tečajih ali pa najamite gorskega vodnika. V Sloveniji imamo vrhunske.

Glede kategorizacije

Po dopisu od GRS Kranjska Gora (hvala vam za čas in skrb) moram izpostaviti temo kategorizacije planinskih poti in ferat. V Sloveniji po dogovoru PZS (https://www.pzs.si/novice.php?pid=10730) poznamo samo lahke, zahtevne in zelo zahtevne planinske poti. Te so označene, za njihovo opreljenost in prehodnost pa skrbi PZS s svojimi lokalnimi društvi. Ferate ne spadajo pod okrilje PZS in s tega vidika tudi ne skrbi za njihovo vzdrževanje.

Vsaka točka je tako definirana kot:

  • Ferata: športna pot, ki je od začetka do konca zavarovana z jeklenicami in opremljena z drugimi pomagali, ki omogočajo varovanje na celotni poti od začetka do konca.
  • Zavarovana (planinska) pot: pot, ki je zavarovana na mestih, kjer je to potrebno za lažje in varnejše napredovanje.

Na koncu pa res upam, da komu ta zemljevid pomaga in da ga bo s pridom uporabil na svojih potepanjih, saj lahko tako Arieli utemeljim vse tiste večere, preživete pred računalniškim ekranom. V kolikor ga želite deliti dalje, lahko to storite brez moje vednost, bom pa vesel, če linkate povezavo na to stran. 🙂

Varen korak, veliko feratarskih užitov in ostanite radovedni!